Plaagbestrijding bij plant en dier

Wanneer je een hart hebt voor jouw tuin wil je natuurlijk dat deze er zo mooi als mogelijk bij ligt. Hetzelfde geldt met jouw huisdieren, die wil je het beste leven geven wat ze maar kunnen krijgen. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend als het lijkt. Jouw tuin en dier kunnen namelijk geteisterd worden door plagen. Denk aan rupsen bij planten of luizen bij dieren. Benieuwd hoe  je dit bestrijdt of het op een zo natuurlijk mogelijke manier voorkomt? Lees dan snel verder!

Plagen in de tuin

In de winter is het vaak te koud voor kleine plaagdieren om een kans te krijgen in jouw tuin. Dit is waarom als het weer wat warmer wordt, je al gauw te maken kan krijgen met bladluizen, rupsen of andersoortige plaagdieren. Als je een bewust leven leid en graag jouw tuin op een zo natuurlijk als mogelijk manier wilt beschermen tegen deze plaagdieren kan je beginnen met aaltjes kopen.

Aaltjes zijn kleine organismen die voor het oog niet eens zichtbaar zijn. Ze komen van nature voor in alle denkbare leefomgevingen en voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en zelfs andere aaltjes! Het zijn de natuurlijke vijanden van insectenlarven, die ze gebruiken om zich te voeden en voort te planten.

De inzet van deze diertjes is volledig biologisch en milieuvriendelijk. Ook zijn aaltjes niet schadelijk voor de bodem en gaan ze goed samen met de meeste tuin chemicaliën. Hierdoor kan je indien gewenst meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijkertijd inzetten!

Bloedluis bestrijden

Bloedluizen komen voor op gevogelte, spinnen en reptielen. Door het feit dat ze rood zijn worden ze ook wel rode mijten genoemd. Net zoals met plagen in de tuin, krijgen bloedluizen geen kans wanneer de omgeving wat kouder is. Nu zijn terraria en kippenhokken vaak warmer dan gemiddeld en dit is dan ook waar deze rode mijt zich nestelt.

De diertjes worden bij pluimvee ook wel kippenluis genoemd. Het kan ervoor zorgen dat jouw geliefde kipjes tot waanzin worden gedreven. Zeker als je te maken hebt met een ware plaag kan het een echte kwelling zijn voor de dieren.

Je kunt kippenluis bestrijden op drie verschillende manieren die milieu, dier en mensvriendelijk zijn. Een eerste optie is bestrijden met andere mijten, ook wel roofmijten genoemd. Net zoals aaltjes de natuurlijke vijand zijn van insectenlarven, zijn roofmijten dit van kippenluis. Deze manier van bestrijden is de meest voorkomende omdat het effect ervan altijd positief is.

Vervolgens kan je kippenluis bestrijden met een val. Door de lokstof feromoon worden de bloedluizen in de val gelokt. Zodra de bloedluizen hier zijn gevestigd kan je het kartonnen doosje verwijderen uit het hok en vernietigen.

Als laatste kan je kippenluis of bloedluis bestrijden met mineraalpoeder. Dit kan je gebruiken om de kippen in een stofbad te laten leggen. Hierdoor krijgt de luis geen vat op de kip en wordt het een onaantrekkelijke gastheer.