Alles over de hypotheekrente

De hypotheekrente is voor sommige lezers nog een vaag begrip. Je krijgt hier ook eigenlijk alleen mee te maken zodra je een hypotheek afsluit. Meestal gebeurt dat zodra je jouw eerste koopwoning gaat kopen. Voor de financiering hiervan moet je of hele diepe zakken hebben of je moet net als het gros van de mensen langs de bank om een hypotheek aan te vragen. Om je wat meer duidelijkheid te geven over wat hypotheek is en wat de hypotheekrente precies inhoudt hebben wij deze blog voor jou geschreven. 

Een hypotheek

Een hypotheek is een lening die je vaak bij de bank afsluit voor het kopen van een huis of appartement. Hypotheek wil zeggen dat je een lening afsluit met een registergoed als onderpand. Hierdoor heeft de bank zekerheid en het recht zodra jij niet meer kan voldoen aan de financiële afspraken zij het registergoed in beslag kunnen nemen. De woning wordt dan verkocht en zo kan de bank haar geld terug krijgen. Natuurlijk gaan we hier niet vanuit maar het komt vaker voor dan je denkt. Met de huidige woningprijzen is het namelijk een behoorlijk groot bedrag wat je leent van de bank en daarom wil een bank zekerheid. 

Geld lenen kost geld

Je hebt deze slogan vast al wel eens vaker gehoord. Tegenwoordig is het zelfs verplicht om te vermelden aan consumenten wanneer zij een lening aan gaan. Want een lening of een hypotheek is namelijk niet gratis. Omdat jij het geld mag lenen van de bank, moet jij de bank een vergoeding hiervoor betalen. Dit noemen ze de hypotheekrente. Je betaald dus een x bedrag per jaar meer op je aflossing. 

Actuele rente

De actuele rente is de rente die op dit moment wordt geboden door verschillende organisaties. De rente wisselt bijna dagelijks waardoor het dus van grote invloed kan hebben wanneer jij een hypotheek afsluit. Je kunt namelijk ervoor kiezen om een rente vast te zetten. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. Ze betalen dan gedurende een periode van 20 jaar hetzelfde rentepercentage over de hypotheek. Dit kan soms gunstig uitvallen maar ook minder gunstig als gedurende die 20 

jaar de rente nog lager ligt dan de actuele rente op het moment van vastleggen. 

Maximale aflossingspercentage

Soms kan het gunstiger zijn om je hypotheek sneller af te lossen. Als je meer geld sneller aflost betaal je uiteindelijk minder voor je rekening. Je betaald namelijk ieder jaar de rente over de lening wat nog open staat. Zo betaal je ieder jaar wat minder. Als je een financiële meevaller hebt en besluit met dat geld de bank af te lossen, betaal je dus minder rente over het resterend bedrag. Financiële instellingen hebben daarom een maximaal aflossingspercentage in contracten verwerkt bijvoorbeeld 10%. Dat wil zeggen dat je maximaal 10% van de resterende hypotheek in één keer mag aflossen. 

Wil jij meer weten over de actuele rente, hypotheekrentes, aflossen en veel meer. Kijk dan op Hypotheekrente.nl voor een actueel overzicht.