Buitentrappen: zowel zinvol als noodzakelijk

Paarse trap

Een buitentrap is handig om de grond met een balkon of dakterras te verbinden. In appartementencomplexen en bedrijfspanden is een buitentrap soms zelfs noodzaak. Vaak is een buitentrap verbonden met een nooduitgang, mogelijk als onderdeel van een vluchtplan dat verplicht aanwezig moet zijn in gebouwen van een bepaalde grootte. Hoe dan ook, met een buitentrap voeg je veel uitstraling en functionaliteit toe aan een gebouw. Dit terwijl buitentrappen van goede kwaliteit natuurlijk ook genoeg stevigheid met zich meedragen. Ze worden immers voortdurend blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden en vuil. Door onder meer een thermische verzinking toe te voegen worden deze trappen extra weerbestendig gemaakt. Zo kan een degelijke buitentrap gerust vele jaren mee. Grofweg kun je stellen dat buitentrappen er zijn in twee hoofdsoorten. Hieronder lees je meer over beide soorten trappen.

Bouwpakket buiten spiltrap

Wenteltrappen en spiltrappen

De meest sierlijke vorm van een buitentrap is zonder maar een gedraaide trap. Een trap in spiraalvorm, dus. Spiltrappen en wenteltrappen vallen hieronder. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch zijn ze wel degelijk verschillend. Een wenteltrap heeft namelijk geen centrale spil. Buiten het feit dat zowel spiltrappen als wenteltrappen fraai ogen hebben ze ook een praktisch voordeel: zo’n gedraaide trap neemt erg weinig ruimte in beslag. 

verzinkte rechte buitentrap

Rechte buitentrappen

Een rechte buitentrap heeft, zoals de naam natuurlijk doet vermoeden, geen draaiing. Het voordeel daarvan is dat deze een stuk eenvoudiger te monteren is. Bovendien zijn rechte buitentrappen normaal gesproken goedkoper dan wentel- en spiltrappen. Potentieel nadeel van de rechte buitentrap is het feit dat deze meer ruimte in beslag neemt. Ook heeft deze vaak een steile helling, waardoor deze voor mensen die slecht ter been zijn moeilijk te gebruiken is. Een rechte buitentrap wordt overigens ook wel een steektrap genoemd. Handig om te onthouden wanneer je naar de (online) winkel gaat om jouw toekomstige buitentrap uit te zoeken.