Dak isolatie, ongelofelijk belangrijk in elke woning

Het isoleren van je huis is tegenwoordig erg belangrijk. De energiekosten waarmee we als mensen geconfronteerd worden zijn door de jaren heen sterk gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal goed geïsoleerde huizen aanzienlijk is toegenomen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er ook nog heel wat woningen verspreid over Nederland zijn terug te vinden die niet of in ieder geval onvoldoende zijn geïsoleerd. Het plaatsen van een dak isolatie is in principe het eerste waar bij stil moet worden gestaan. Dak isolatie is nodig omdat de warme lucht langzaam maar zeker naar het dak stijgt om daar vervolgens het huis te verlaten. Door te kiezen voor een geïsoleerd dak voorkom je dit warmteverlies waardoor je altijd bent verzekerd van een aangenaam wooncomfort en een lage energiefactuur!

Dak isolatie plaatsen bij een hellend dak 

Het plaatsen van een dak isolatie in een hellend dak is op verschillende manieren mogelijk. In het merendeel van de gevallen wordt er evenwel voor gekozen om het isolatiemateriaal langs de binnenkant tegen het dakvlak te plaatsen. Gebruik je de zolder niet als leefruimte? In dat geval zou je er eventueel ook voor kunnen kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit uiteraard wel enkel en alleen wanneer er geen verwarming in de zolder aanwezig is. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het volume dat moet worden beschermd door de isolatielaag kleiner wordt waardoor een efficiënte verwarming eenvoudiger kan worden gerealiseerd. 

Bij het plaatsen van een dak isolatie in een hellend dak is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende soorten isolatiematerialen. Glaswol is op dit vlak één van de bekendste en tevens ook vaakst gebruikte vormen van isolatie. Dit in het bijzonder omdat glaswol over uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen beschikt. In principe is het eveneens mogelijk om gebruik te maken van isolatieplaten voor het dak. Deze kunnen op korte termijn worden geplaatst, maar staan er om bekend een iets minder goede geluidisolatie te realiseren in vergelijking met glaswol. 

Dak isolatie plaatsen bij een plat dak 

Het plaatsen van dak isolatie bij een plat dak is op verschillende manieren mogelijk. Dit kan dan ook zowel aan de binnen- als aan de buitenkant gebeuren. De keuze van het soort dak isolatie waar gebruik van zal worden gemaakt is in de praktijk vooral afhankelijk van de gekozen methode (een warm of een koud plat dak). Bij een koud dak wordt er in de praktijk veelal gekozen voor een minerale wol zoals bijvoorbeeld glas- of rotswol. Ook het gebruik van isolatieplaten behoort tot de mogelijkheden. Is er sprake van dak isolatie die aan de buitenkant van het dak wordt geplaatst? In dat geval valt de keuze vaak op met name XPS- of PIR-platen.

Wanneer is de keuze voor zoldervloer isolatie het interessantst? 

Het plaatsen van dak isolatie is in het merendeel van de gevallen de beste keuze. Echter is dat niet altijd zo. Er kan bijvoorbeeld worden vastgesteld dat de zolder in menig aantal huizen wordt gebruikt als opbergruimte en dus niet als woon- of leefruimte. In dat geval wordt de zolderruimte zelf niet verwarmd waardoor het plaatsen van dak isolatie niet is vereist. Het is in deze situatie dan ook veel efficiënter om te kiezen voor zoldervloerisolatie.

Dak isoleren? Vraag de specialisten van Isolatienoord om advies!