Ventilatie in een woning is belangrijk. De constante toevoer van frisse lucht in een huis is essentieel om de luchtkwaliteit goed te houden, schimmel- en vochtplekken te voorkomen en om je gezondheid te waarborgen. Zonder frisse lucht wordt je huis onleefbaar. In veel huizen is een mechanische ventilatiebox al geplaatst, echter in die van jou nog niet? In onderstaande blog lees je waarom je het zeker wel moet doen!

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Er is een groot verschil tussen natuurlijke en mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie vindt plaats als je het raam, klapraam of ventilatierooster openzet. Dit zorgt ervoor dat verse lucht de ruimte kan betreden en rond kan circuleren. Echter, enkel natuurlijke ventilatie is niet genoeg. Al komt schone lucht zo vanzelf binnen, het weegt niet op tegen mechanische ventilatie. Een goede buisventilator in de badkamer zorgt er bijvoorbeeld voor dat vocht dat door het baden ontstaat, uit de ruimte wegvloeit in plaats van zich op te hopen en schade te veroorzaken zoals schimmelvorming en verkleuring van muren en plafonds. Maar ook in de keuken en andere ruimtes is goede mechanische ventilatie van belang.

Wanneer ventilator plaatsen?

In huizen gebouwd na 1975 zitten er vaak mechanische ventilatieboxen al ingebouwd. Huizen daarvoor echter niet. Afhankelijk van de plaats waar je de apparatuur wilt installeren, kan ventilatie verschillende vormen aannemen. Als je een huis renoveert of nieuw bouwt, zorg er dan voor dat je in de ontwerpfase rekening houdt met goede ventilatie voor badkamers en in de keuken. Ventilatie wordt gemakkelijk over het hoofd gezien bij het uitvoeren van grootschalige verbouwingen, omdat het weinig ruimte inneemt en pas later mogelijk ter sprake komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *