Het voelt al normaal dat we overal om ons heen hout zien, maar het is eigenlijk zo’n mooi product dat hier best wel eens over nagedacht mag worden. We vinden hout zo mooi, dat we het zelfs namaken in de vorm van een laminaten vloer of een Ikea kast. Om je meer te leren over hout gaat het in dit blog over de eigenschappen van het product.

Rustiek

Hout is een rustiek product waarmee je de natuur echt naar jouw eigen tuin haalt. Mooie onbewerkte vuren planken van de fijnspar, of stevige lokale Douglas palen. Allemaal materialen waarmee je een rustieke look creëert.

In het hout zitten nertsen. Bij de bouwmarkt zullen ze altijd proberen zo min mogelijk nertsen te hebben in het hout, maar het zorgt juist voor een echte natuurlijke uitstraling. Het voordeel aan hout met veel nertsen is de prijs. Je betaalt er een stuk minder voor dan wanneer je hout zonder nertsen koopt. Win-win situatie.

Reacties

Hout reageert op het klimaat. Het hout dat hier groeit, zal op een hele andere manier groeien dan hout is bijvoorbeeld Kenia. De luchtvochtigheid heeft hier vooral een duidelijke rol in. Door veel vocht in de lucht gaat de boom uitzetten. Als je dit dan vervolgens laat drogen trekt het vocht eruit, wat zorgt voor scheurtjes in de stam. Iets waar je misschien niet heel blij van wordt tijdens het bouwproces, maar een natuurlijk aspect waar je vrijwel niet onderuit komt.

Niet alleen wij als mensen houden van bomen, ook schimmels zijn er dol op. Zeker in natte gebieden zoals de Nederlandse bossen kunnen de schimmels zich helemaal uitleven. Dit ontstaat door gebrek aan ventilatie. Hout dat is beschimmelt is echter niet onbruikbaar. Je kan schimmel op hout makkelijk verwijderen met een natte doek.

Vlekken

Op hout kunnen vlekken ontstaan. Dit heeft vaak dezelfde oorzaak. Zo zie je wel eens zwarte vlekken op het hout zitten. Dit is het looizuur. Looizuur is een stofje dat van oorsprong in hout zit en bij vocht of aanraking met metaal zwart kleurt. Dit zal geen inbreuk hebben op de sterkte van het hout. Als je dit niet mooi vindt kan je het proberen weg te schuren. Schoonmaken is helaas niet mogelijk.

Als je meer informatie wil hebben over hout kan je altijd langsgaan in de bouwmarkt. Nog beter is het bezoeken van een speciale houtzaak. Zij kunnen je alles vertellen over dit mooie materiaal en hoe het zal reageren op verschillende situaties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *