Houten vloeren of laminaat? Wat kies jij?

Als je je huis opnieuw gaat inrichten, verbouwen of je gaat verhuizen, dan kom je op een gegeven moment de vloer tegen. Letterlijk. De kans is namelijk groot dat deze toe is aan vervanging of, in het geval van een nieuwbouwhuis, helemaal nieuw gelegd moet worden. En wat kies je dan? Ga je voor echt houten vloeren? Of toch liever voor laminaat? Je kunt tegenwoordig alle kanten op en jij bepaalt lekker zelf wat jij wilt. Waar baseer jij je keuze op? Ga je puur voor wat jij mooi vindt of heb je nog andere wensen en eisen? Door goed te bepalen wat jij wilt kom je vanzelf uit bij de vloer die voldoet aan alles!

Houten vloeren geven een speciaal gevoel

Ook als je niet echt van de "klassieke inrichting" bent, geven houten vloeren altijd een speciaal gevoel. Een houten vloer is wezenlijk anders dan een laminaatvloer. Houten vloeren zijn er in veel verschillende houtsoorten en met verschillende bewerkingen. Kies je voor een onbehandelde vloer? Dan zul je daar zelf nog iets aan moeten doen om te voorkomen dat er vlekken in komen. Kies je voor een behandelde vloer? Dan heb je er sowieso de eerste tijd geen omkijken naar. Hou met echte houten vloeren wel altijd rekening met het werken van de vloer. Hout is een natuurproduct en kan nog krimpen en uitzetten.

Laminaat is een goede oplossing

Laminaat is tegenwoordig haast niet meer van echt hout te onderscheiden. Het leggen van laminaat is echter een stuk gemakkelijker. Ook is de toplaag dusdanig hard dat er echt flink op geleefd en gespeeld kan worden. Laminaat is een stuk minder kwetsbaar voor vocht en vuil. Maar in de basis is ook laminaat gemaakt van hout en kan het dus nog wat werken als het eenmaal ligt. Door goed de aanwijzingen te volgen zorg je ervoor dat je daar verder niets van merkt.

Zelf leggen of laten doen?

Wanneer je kiest voor houten vloeren is het raadzaam om deze te laten leggen door de vakman. Hij weet precies welke marges aangehouden moeten worden en zal zorgen voor het beste resultaat dat je je maar kunt bedenken. Ook heeft de vakman alle gereedschappen en andere materialen gewoon bij de hand. Laminaat is echter een ander verhaal. Natuurlijk kun je dat door de vakman laten leggen, dat is goedkoper dan je zou verwachten, maar je kunt het ook best zelf doen. Online staan filmpjes van hoe je te werk moet gaan voor het beste resultaat.