producten voor een brandveilig huis

Een van de dingen die bovenaan je to-do-list zouden moeten staan bij het betrekken van een woning, is het controleren van de brandveiligheid. Wie voorbereid is op het ergste en daarbij de risico’s op een brand beperkt, kan zware ongelukken en grote verliezen voorkomen. Een brandveilige woning kun je creëren door te letten op meerdere punten. Gebruik deze checklist om te zien aan welke eisen een brandveilige woonruimte moet voldoen.

1. Hangen er rookmelders in huis?

Waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt als je denkt aan producten voor een brandveilig huis, zijn rookmelders. Deze levensredders plaats je het best aan het plafond in de hal waar meerdere kamers op uitkomen, op een afstand van minstens 50 centimeter van de muur. Bevestig geen rookmelders in de buurt van ventilatieopeningen of radiatoren. Eén rookmelder per etage is in principe genoeg, maar de aanwezigheid van meerdere melders per woning wordt wel aanbevolen. Vergeet niet om regelmatig te testen of ze nog werken!

2. Is er een brandblusser aanwezig?

Brandblussers zijn niet wettelijk verplicht in privéwoningen, maar ze zijn zeker aan te raden om je optimaal te beschermen tegen brand. Een beginnende brand in huis kun je snel en efficiënt blussen met een brandblusser. Let bij het gebruik ervan wel op de brandklasse: A is bijvoorbeeld voor vaste stoffen, B voor vloeistoffen en F voor vetten. Een brandblusser zet je alleen in als je zonder gevaar je huis kunt verlaten en er nog niet te veel rook gevormd is. Hang de blusser op een logische en makkelijk te bereiken plek op, zodat je er snel bij kunt.

3. Zijn waardevolle bezittingen veilig opgeborgen?

Wanneer je waardevolle spullen in je woning hebt liggen die je liever niet in vlammen op ziet gaan – zoals je paspoort en andere privédocumenten, kostbare sieraden of andere dure bezittingen van kleiner formaat – kun je deze beschermen door ze in een brandwerende kluis te leggen.

brandwerende kluis

4. Heb je nagedacht over een vluchtroute?

Voor het geval er brand uitbreekt, is het belangrijk om een vluchtroute te hebben uitgestippeld die je kunt gebruiken om jezelf (en je gezin) in veiligheid te brengen. Het klinkt misschien overdreven, maar het is verstandig om deze route regelmatig te oefenen. Bedenk daarnaast een alternatieve vluchtroute, aangezien de primaire route geblokkeerd kan zijn als gevolg van de brand. Zorg dat er geen obstakels in de weg staan of liggen van beide vluchtroutes – denk aan losse kabels of kleedjes en meubels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *