Je tuin groener maken? Denk eens aan kunstgras!

Er zijn allerlei manieren om je tuin wat groener te maken. Je kunt meer ruimte maken voor bloeiende, groene planten. Of je kunt een deel van de tegels eruit halen en vervangen door gras. Zie je het niet zitten om steeds met een grasmaaier aan de slag te moeten? Dan mag je ook best een beetje smokkelen, en kiezen voor kunstgras.

Groener is bijna altijd beter

We zijn in Nederland, waar de ruimte beperkt is, zo blij met onze tuintjes, dat we ze massaal hebben betegeld. Op die manier kunnen we er het meest mee, zo luidt de gedachte. Een betegelde tuin geeft je volop ruimte om je tuinset neer te zetten, om ruimte te maken om lekker te loungen of je barbecue neer te zetten. Daarnaast kunnen ook kinderen er prima in spelen, en heb je er niet al te veel onderhoud aan. Alhoewel. Tussen al die tegels nestelt zich wel volop onkruid, dat er met een beetje pech voor zorgt dat je toch met een groene tuin eindigt. Zeker als je hebt gekozen voor redelijk kleine tegels, is het verwijderen ervan vaak een flinke taak, die tijdens de zomer ook nog eens zeer regelmatig terugkeert.

We hebben onze buitenruimte zodanig betegeld, dat onze tuinen bijna op straten zijn gaan lijken. En alhoewel dat misschien lekker praktisch is, zijn er ook steeds meer mensen die pleiten voor een groene, of in ieder geval iets groenere tuin. Dat is beter voor de afvoer van regen, bijvoorbeeld. Op tegels kunnen de oh zo bekende hoosbuien geen kant op, en stroomt al het water naar het riool, dat vervolgens weer overbelast raakt. En wat dacht je van alle insecten, die steeds lastiger planten en bloemen kunnen vinden buiten? Om de natuur een handje te helpen, is het zaak je tuin wat groener te maken. En dat hoeft echt niet al te veel moeite te kosten, net zoals groene vingers ook geen vereiste zijn.

Kies je voor gemak?

Wil je wel meer groen, en een deel van de tegels van je tuin eruit halen, maar zie je meer onderhoud niet zitten? Dan kun je het best kunstgras kopen. Ook hier kan regenwater rustig in wegzakken, namelijk. Het is vaak nog onderhoudsvriendelijker dan tegels, en maakt je tuin meteen een heel stuk groener en levendiger om te zien.

Wil je vervolgens ook de insecten nog een beetje helpen? Zet dan zo hier en daar wat potten met planten en bloemen neer. Deze kun je kopen bij het tuincentrum, maar net zo leuk is het om ieder jaar wat bloemzaadjes in de bakken te strooien. Er zijn speciale mixzakjes te koop met zaden die vooral in trek zijn bij vlinders en insecten: even strooien, regelmatig water geven, en je zal zien dat je tuin er een stuk kleurrijker en levendiger van wordt.