Tips om het fijnste thuiskantoor in te richten

Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat iedereen met een kantoorbaan ook daadwerkelijk naar kantoor gaat. Zeker in deze tijden van de pandemie werken veel mensen vanuit huis. Als je zoveel thuis werkt, is het belangrijk voor je motivatie en 'workflow' om een goede werkplek in te richten waar je lekker aan de slag kan. Maar hoe richt je de ideale werkplek precies in? Hier vind je een aantal handige tips!

Kies de juiste ruimte

De eerste stap is het vinden van een geschikte ruimte in huis. Als je een extra kamer over hebt, dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Maar als dit niet het geval is, dan kun je rondkijken waar je eventueel ruimte vrij kunt maken voor een fijne werkplek. Bijvoorbeeld in een hoek in de woonkamer. Je zou zelfs op zolder een kantoorplek kunnen inrichten als je de spullen die daar staan netjes opbergt. Voorkom in ieder geval dat je je werkplek in de slaapkamer inricht. Je slaapkamer is idealiter een ruimte waar je tot rust kunt komen en je alle zorgen van de dag en om het werk achter je kunt laten.

Een kantoor met goed meubilair

Zodra je een geschikte ruimte hebt gevonden, is het tijd om te kiezen voor een bureau. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte kun je kiezen voor verschillende bureaus waar je prettig aan kunt werken. Ben je iemand die tijdens het werk veel ruimte nodig heeft, omdat je bijvoorbeeld met meerdere beeldschermen werkt? Dan zou een hoekbureau de ideale keuze voor jou zijn. Heb je niet zoveel ruimte voor een werkplek, dan volstaat een klein bureautje ook. En je zou natuurlijk ook aan de keukentafel kunnen werken (mits je de verleiding kunt weerstaan om steeds de kastjes open te trekken voor snacks!).

De juiste bureaustoel is ontzettend belangrijk als je uren achter een bureau zit. Eentje die je rug en houding goed ondersteunen, zodat je straks niet met rugklachten zit. Tegenwoordig zijn er veel bureaustoelen verkrijgbaar die goed zijn voor je houding. Bijvoorbeeld speciale ergonomische bureaustoelen.

Verlichting

Daglicht houd je scherp en geeft je een besef van tijd. Zorg dus dat je ergens werkt waar genoeg daglicht naar binnen komt. Natuurlijk is goede verlichting sowieso erg belangrijk als je aan het werk bent. Zo kun je kiezen om het natuurlijke licht wat aan te sterken met daglicht lampen.

Een motiverende werkplek

Je werkplek inrichten zodat je er graag zit en gemotiveerd aan de slag kunt. Dit kun je doen door wat leuke en passende decoratie in je werkplek te verwerken. Bijvoorbeeld motiverende quotes of foto's van je familie en/of huisdier(en). En als je je bureau aan het raam zet, dan heb je bij wijze van spreke een "foto" die constant veranderd. Het is fijn om af en toe je ogen van het scherm te houden en even naar buiten te staren terwijl je je gedachten laat gaan.