Waarom planten gelukkig maken!

Veel vrienden hebben planten in huis, en collega's hebben met planten kantoor gevuld. Misschien heb je het zelf ook al overwogen, maar ben je bang voor de zorgen die je in je planten moet stoppen. Heb je wel zo veel tijd over? Wil je wel groen in huis, terwijl het buiten al zo mooi groen is?

Misschien is het toch eens tijd om je keuze te heroverwegen. Groen in huis heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen! En die voordelen boksen makkelijk op tegen het moeten opbouwen van een routine om je planten te voeden en water geven.

Groen maakt gelukkig

Planten zijn een natuurlijk middel om je beter te voelen, en niet omdat je ze op eet. Je hoeft ze enkel om je heen te hebben. Planten hebben een positieve invloed op je mentale gezondheid. Britse onderzoekers hebben geconcludeerd dat mensen met veel groen in huis zich gelukkiger voelen dan mensen zonder. Ook als je in de stad woont.

Groen schept ruimte

Er zijn een aantal theorieën om deze werking te verklaren. Een is dat planten je doen denken aan buiten zijn. Planten wekken de associatie van het platteland en open ruimtes. Door planten voel je je daarom minder ‘opgesloten’. Daarnaast stralen planten rust it. Het maakt een plant niet uit of jij een drukke dag hebt of niet. Ze zitten in hun pot en groeien rustig door. Planten zijn geduldig en gehoorzaam en brengen daarmee een aangename rust in de ruimte.

Luchtzuiverend

Naast deze mentale gezondheid heb je ook de luchtzuiverende werking van planten. Planten produceren zuurstof en nemen koolstofdioxide op. Planten in je ruimte dragen daardoor bij aan een gezonde luchtkwaliteit. En met meer zuurstof functioneert je lichaam beter. Je hersenen zijn minder vermoeid, verbindingen tussen grijze cellen worden aangesterkt. Bovendien produceer je de juiste set aan gelukshormonen. Let wel op: de luchtzuiverende werking verschilt per plant. De monstera, dracaena, lepelplant en calathea zijn bijvoorbeeld toppertjes onder de luchtzuiverende planten. Zorg dus dat je deze planten in iedere kamer hebt staan. Vergeet bijvoorbeeld geen planten slaapkamer voor een goede nachtrust! 

Good vibe

Ook wanneer je last hebt van angst of een depressie kunnen planten in jouw voordeel werken. Als je niet genoeg tijd hebt om dagelijks water te geven, kun je kiezen voor makkelijke planten, zoals cactussen. Als je juist van het idee houdt om ergens voor te zorgen, kun je juist voor bloemen en planten kiezen die iets meer aandacht nodig hebben. Daarnaast: geur. Een aangename geur in huis maakt je meer relaxed en blij. Geur is een krachtig middel om bepaalde herinneringen op te rakelen. Bij de geur van planten en bloemen zijn dit vaak positieve herinneringen. Een dergelijk geur-geheugen produceert positieve stofjes in je lichaam.

Zo zie je maar: groen maakt gelukkig! Reden genoeg dus om meer groen in huis te halen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*