Wat is een groendak?

Esthetisch en origineel, het groen dak geeft een onmiskenbaar karakter aan uw gebouw. De planten die het dak bedekken, helpen niet alleen om het te versterken, maar ze maken er ook een mooie kleurrijke tuin van. Ten slotte optimaliseren ze de thermische isolatie van het gebouw.

Drie verschillende vormen


Afhankelijk van de substraatdikte en de toegepaste begroeiing zijn er drie soorten groendaken:
Intensieve groendaken hebben meer aarde en een dieper groeimedium – soms enkele meters – dat een meer diverse plantenselectie kan ondersteunen, inclusief kleine bomen. Ze hebben dus een grotere structurele belasting en hebben vaker onderhoud en bewatering nodig. Ze zijn meestal toegankelijk.

Een extensief groen dak vraagt een permanente plantenbedekking en een hellend dak voor de afwatering. Als particulier kun je dit zelf aanleggen met bijvoorbeeld sedum matten.

Semi-intensieve groendaken hebben kenmerken van beide typen. De juiste diepte van een groen dak hangt af van de dakconstructie, de gekozen planten, de jaarlijkse regenval en de prestatie-eisen voor regenwater.

Planten voor extensieve groendaken


Planten voor extensieve groen daken moeten een lage groeihoogte, snelle groei / verspreiding en vezelige wortels hebben die een hoge droogtetolerantie hebben. Vetplanten, zoals sedum, worden vaak gekozen voor extensieve groendaken omdat ze bestand zijn tegen zware omstandigheden en waterverlies tot een minimum beperkt.

Planten voor intensieve en semi-intensieve groendaken


Een intensief groendak lijkt meer op een conventionele tuin of park en kent vrijwel geen limiet aan de plantensoorten die gebruikt kunnen worden. Door de verschillen in groeimedium tussen een extensief en intensief vegetatiedak, kan op dit laatste diepere aanplant met meer diversiteit worden ondergebracht. Zoals eerder vermeld, moet echter worden vastgesteld dat het onderstaande gebouw het extreme gewicht van een intensief dak aankan.
Niet alleen is het groeimedium dieper en dus zwaarder, de planten zelf zullen ook groter worden, met grotere wortelstelsels waar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast moeten de groeisnelheid en volwassen grootte van aanplantingen op intensieve groendaken worden beoordeeld op zichtbaarheid en effecten op het historische karakter van het gebouw. Vanwege het extra gewicht en grotere onderhoudsbehoeften, zal de intensieve beplanting duurder zijn om aan te leggen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*